Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Nyt liv til design med 2000 år på bagen

leave a comment »

Menorah med 2000 års historie redesignes i moderne stil

Menorah-lysestagen er blevet redesignet af Josh Owen i massivt støbejern med en bred fod, der samler dryp fra stearinlys og gør det enkle og rustikke udtryk smukkere efterhånden som tiden giver den patina.

kilde: Borsen-weekend

Historien bag den 8-armede lysestage

Grækerne havde besat Palæstina. Under ledelse af Antiochus forbød grækerne bl.a. jøderne at studere Torah. Jøderne ville ikke finde sig i denne undertrykkelse og besættelse, så under ledelse af Jehudah Makkabi lavede makkabæerne et oprør mod grækerne. Efter flere års kamp lykkedes det at smide grækerne ud af Palæstina, men der ventede makkabæerne et chok. Da makkabæerne kom ind i templet i Jerusalem, så de, at grækerne havde vanhelliget templet. I jødedommen havde (og har) man monoteisme, så at se en række græske afguder stillet op, hvor man ellers havde holdt jødiske gudstjenester var vanhelligelse. Det værste var dog, at den syvarmede lysestage, menorah‘en, der altid skulle være tændt som et tegn på jødernes evige tro på Gud, var blevet slukket! Menorah’en måtte kun brænde på jomfru-olivenolie. Man fandt en “reservebeholder” af olivenolie frem, men dér var der akkurat kun olie til at lade menorah’en brænde én dag. Og det ville tage otte dage at skaffe mere olie. Man sendte et sendebud ud for at skaffe mere olie og satte så menorah’en til at brænde på den reserveration, man nu havde. Og så skete det som de kaldte et mirakel: Olien varede i 8 dage, dvs. længe nok til at skaffe mere olie. Dermed var det ikke nødvendigt at lade menorah’en stå slukket igen. Jøderne kunne efter den græske besættelse igen bede frit til deres gud. Miraklet kan imidlertid ses som en metafor for det faktum, at jøderne – selv i svære tider – holdt stærkt fast i troen på deres gud.

Chanukah-festen

Chanukah fejres i 8 dage. Den første aften tændes ét lys, den anden aften to, osv., således at man den ottende aften tænder otte lys. Chanukah kaldes også “lysenes fest”, og det er et gennemgående tema, at man i vintermørket spreder lys med denne fest.

kilde:  wikipedia

Written by semit

23. november 2010 hos 15:20

Lagt i Israel

Tagged with ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: