Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Renæssance af den jødiske kultur i Krakow.

leave a comment »

Kazimierz i Krakow

I Kazimierz, den jødiske del af Krakow, er der tegn på en renæssance af den jødiske kultur overalt. Der er restauranter med hebraisk skrift, et nyt medborgerhus, hvor studerende kommer forbi til et sabbatmåltid, og endda en jødisk børnehave. Og en gang om året i dette kvarter er der festival ved fejring af jødisk musik, teater og film, der tiltrækker op til 13.000 besøgende.

Krakows jødiske kulturfestival er det mest fremtrædende symbol på en tilsyneladende foryngelse i skyggen af Holocaust. Dette er byen tæt på Auschwitz, men det er også blevet et sted, hvor polakkerne er ved at opdage deres forsvundne jødiske arv.

Det jødiske samfund, centreret på Miodowa Street, nabo til en synagoge besudlet af nazisterne, men nu restaureret til gudstjenester, har oplevet en støt strøm af besøgende. Åbnet i 2008 af Prins Charles, tilbyder centret hebraisk og jiddisch sprogundervisning og et indledende religiøst kursus, sammen med yoga, mavedans og basketball.

Jonathan Ornstein, centrets direktør, siger: “Jeg tror, ​​at folk i et par år har talt om en jødisk renæssance i Polen, i Krakow især, og det var primært en interesse af ikke-jøder i jødisk kultur, og jeg tror det er folk med jødiske rødder, der ønsker at blive involveret i det jødiske samfund. ”

Ornstein siger, at centret har unge, der kommer ind hver dag, der ikke har kontakt med jødisk liv, men ønsker at udforske deres jødiske rødder. En lokal rabbiner fortæller en historie om en polak, som opdagede fra sin mors fødselsattest, at hun var jødisk, født i Krakow’s krigstid ghetto. Hun fortalte ham, at hun havde holdt det hemmeligt hele sit liv.

Forløberen for denne fornyelse har været festivalen, som nu kører på 21. år. Det er en begivenhed, der ser begge veje, som omfatter klezmermusik og jiddisch film fra fortiden, men søger også ud i avant garde. Dette år omfatter det “hip-hop mødet med klezmer “, workshops på hebraisk kalligrafi, jødisk madlavning og sang, og gør det muligt for alle at deltage.

Makuch, arrangøren af den jødiske kultur festival, siger: “Vi sidder i Kazimierz, grundlagt af en af ​​de polske konger i 1335. Vi er omgivet af syv smukke synagoger, De fleste bygget i barok- og renæssanceperioden i Polen, og især Krakow er stolt af sin kulturelle pluralisme – en masse mennesker levede her: polakker, jøder, russere, armeniere.

kilde: guardian & daithaic

Den jødiske kulturfestival finder sted 24 juni- 3 juli 2011 og deres aktiviteter er spredt over hele Kazimierz, der før nazismens tid havde 60,000 jøder boende; en fjerdedel af Krakow’s indbyggere. Der bydes på over 100 aktiviter fra tours, introduktion til jødisk dans, film, masser af koncerter, diskussioner, besøg på begravelsespladser og meget meget mere, der kan læses her.

Written by semit

7. juni 2011 hos 10:53

Lagt i Israel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: