Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Beta Israel – The jews from ethiopia

with 2 comments

Eretz Yisrael er blevet en utrolig smeltedigel. Inden for sine bittesmå grænser, har jøder fra alle tænkelige nationale oprindelser fundet et sikkert tilflugtssted, hvor de kan udtrykke deres særlige kærlighed til jødedommen. Måske er det mest dramatiske eksempel på dette – de ethiopiske jøder.

Den etiopiske jøder, kendt som Beta Israel, er blevet et af de mest synlige, og desværre misforståede jødiske samfund af alle. De har en utrolig historie at fortælle, og et køkken, der er uden sammenligning. Beta Israel kan spore deres oprindelse tilbage til oldtiden. Deres ældste mundtlige overleveringer hævder, at deres forfædre udvandrede fra Israel til Egypten efter ødelæggelsen af det første tempel i 586 f.Kr. Efter et par hundrede år, migrerede fællesskabet længere mod syd, efter Ægypten blev erobret af det romerske imperium.Til sidst kom de til landet kendt som Etiopien.

En anden tradition, der er beskrevet i Kebra Negast (Bogen Glory of Kings), hævder, at etiopierne er efterkommere af israelitiske stammer, der kom til Etiopien med Menelik I, den ansete søn af kong Salomon og dronningen af Saba. Ikke alene har Menelik bragt jødedommen til Etiopien, men traditionen hævder, at han også bragte Pagtens Ark. Selvom Bibelen på ingen måde understøtter disse påstande, er denne tradition fortsat såvel som for kristne (der er en kirke i Etiopien, der hævder at besidde Pagtens Ark) og Rastafarier (som hævder, at deres messias blev kejser Haile Selassie (regerede, 1930-1974) en direkte efterkommer af Menelik I).

Der er en tredje tradition, som hævder, at Beta Israel er resterne af den forsvundne stamme Dan, der flygtede fra borgerkrigen i kongeriget Israel mellem Rehabeam og Jeroboam. Dette har også været en meget populær tradition fra det niende århundrede og fremefter. Uanset den faktiske sandhed, er det klart, at Beta Israel har identificeret sig selv som jøder i meget lang tid.

Beta Israel blev en mægtig nation. De var på én gang konger, der regerede over deres eget jødiske Kongerige, der er kendt som Gondar, på den nordlige side af Tanasøen i hvad der nu er Etiopien. Med deres promt og pragt overhalede de deres kristne og muslimske naboer i det etiopiske imperium. Efter mange invasioner af styrker fra det etiopiske imperium, blev det jødiske kongerige til sidst erobret og deres selvstændighed ophørte.

Livet for Beta Israel i det etiopiske rige var hårdt. Den jødiske religion var forbudt, og mange jøder blev tvangskonverteret til kristendommen eller dræbt. Ikke desto mindre fortsatte hemmelige samfund deres praksis, selv om de måtte blive ændret en smule. Til sidst tjente dygtige jødiske håndværkere kejseren. Men deres sociale status var ekstrem lav. Forfølgelser fortsatte helt op til moderne tid, og kombineret med ekstrem fattigdom og hungersnød, havde jøderne i Etiopien det elendigt.

Det kom derfor til at ændre sig i 1970erne og begyndelsen af 1980’s, hvor der var et åbent fjendskab mod jøderne, mens den kommunistiske Derg-regeringen var ved magten og en stor hungersnød hærgede landet. Jøderne ønskede at emigrere til Israel, men ikke fik lov til at forlade landet. Det blev til en bølge af skjult indvandring til Israel, især Operation Moses (1984), Operation Joshua (1985), og Operation Solomon (1991). Idag er Beta Israels befolkning i Israel over 120.000.

Written by semit

30. juli 2011 hos 19:02

Lagt i Ethiopien

2 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tak for den spændende orientering og tak for mange interessante oplysninger i hele 2010.

  synopsis-olsen

  30. december 2010 at 19:29

 2. SHALOM !

  ACABAS DE RECIBIR UN PREMIO.
  FELICITACIONES Y FELIZ AÑO NUEVO !

  http://bajurtov.wordpress.com/2011/01/01/premio-primates-2010/

  bajurtov

  1. januar 2011 at 22:33


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: