Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Gilad Shalit 25 år

leave a comment »

 

Gilad Shalit ( hebraisk : גלעד שליט , født 28. august 1986) er en israelsk IDF soldat, der blev overfaldet og kidnappet fra Israel den 25. juni 2006 af Hamas-militante. Shalit blev taget til fange nær Kerem Shalom krydset (i Israel), og har været holdt som gidsel på et ukendt sted i Gaza-striben af Hamas. Hamas har afvist anmodninger fra Den Internationale Komité for Røde Kors at lade ICRC besøge Shalit og hævder, at ethvert sådant besøg kunne forråde det sted, hvor Shalit bliver holdt fanget. Flere menneskerettighedsorganisationer har oplyst, at de vilkår og betingelser for Shalits indespærring er i strid med den humanitære folkeret. Til dato har den eneste kontakt mellem Shalit og omverdenen siden sin tilfangetagelse været tre breve, et lydbånd, og en dvd, som Israel har modtaget til gengæld for at frigive 20 kvindelige palæstinensiske fanger.

Shalit har både fransk og israelsk statsborgerskab; et faktum, der har tilskyndet Frankrig og Den Europæiske Union for at være involveret i bestræbelserne på at frigøre ham fra hans bortførere. Til gengæld for hans løsladelse kræver Hamas løsladelse af 1.000 fanger – arabiske palæstinensere, der afsoner i fængslerne i Israel. En stort springende punkt i forhandlingerne mellem siderne for frigivelsen af Shalit er Hamas’ insisteren på frigivelse af Marwan Bargouti, der i øjeblikket afsoner fem livstidsdomme i Israel for mord. De Forenede Nationers undersøgelsesmission om Gaza-konflikten, som udgav en rapport i september 2009, har også opfordret Shalit i at blive frigivet. I 27 maj 2011 Deauville-erklæringen, krævede G8 løsladelse af Gilad Shalit.

Shalits fangeskab er ofte omtalt som en kidnapningssag, fordi soldaten ikke har fået nogen menneskerettigheder, som besøg fra Røde Kors, og til at kommunikere med familiemedlemmer, og en løsesum , selv om det ikke af økonomisk karakter. Røde Kors generaldirektør Yves Daccord erklærede også, at “Shalit-familien har ret til i henhold til international humanitær ret, at være i kontakt med deres søn.”

Israels premierminister, Binyamin Netanyahu har meddelt, at han vil tilbagekalde fordele og privilegier – såsom universitetsuddannelse – fra arabiske militante palæstinensere i israelske fængsler, som svar på Hamas’ afvisning af at lade Det Internationale Røde Kors besøge Shalit. Han var den første israelske soldat fanget af arabiske militante palæstinensere siden Nachshon Wachsman i 1994.

Written by semit

29. august 2011 hos 14:03

Lagt i Israel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: