Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Klezmer fra Krakow gæster Danmark

leave a comment »

Klezmer fra Krakow gæster Danmark

Efter Sovjetunionens fald er klezmermusikken blomstret i Polen og står i dag som en af de vigtigste stilarter på den polske folkscene. Krakow er centrum for denne scene, og i centrum af Krakow står orkestret Kroke. De seneste årtier er de gået fra at være – ikke kun Polens vigtigste verdensmusik navn – men nogle af Europas fremmeste fortolkere af den klassiske jødiske folkemusik.  

Kroke (der betyder Krakow på jiddisch) blev dannet i 1992 af Jerzy Bawol (harmonika), Tomasz Kukurba (viola) og kontrabassist Tomasz Lato, der alle studerede på Kraków Academy of Music. I starten spillede Kroke kun på små klubber og gallerier i bydelen Kazimierz – kvarteret der i over 600 år frem til anden verdenskrig, havde været centrum for den jødiske befolkning i Krakow.

En koncert på Ariel Galleri ændrede Krokes fremtid, da en kendt gæst pludselig dukkede op. Den amerikanske instruktør Steven Spielberg var i Krakow i forbindelse med optagelserne til “Schindlers Liste”, og efter at have hørt Krokes koncert inviterede han trioen til at spille til arrangementet for de overlevende fra Oskar Schindler’s liste – den såkaldte ”Survivors Reunion”.

Opmærksomheden sendte Kroke til England og i hænderne på musiker og producer Peter Gabriel, som var faldet for trioen efter at have hørt et kassettebånd, Steven Spielberg havde sendt ham. Et venskab der gav orkestret mange attraktive jobs, bl.a. på den prestigefyldte WOMED Festival. Mødet mellem Kroke og Peter Gabriel resulterede også i en række optagelser. Optagelser af hvilke nogle Peter Gabriel mange år senere valgte at inkludere i sit soundtrack til Phillip Noyces film “Rabbit-Proof Fence”

Written by semit

22. marts 2012 hos 13:33

Lagt i musik

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: