Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Romaer (zigøjnere) deltager i holocaust-mindehøjtidligheder

leave a comment »


En delegation af sigøjnere fra Europa vil deltage i mindehøjtideligheder på Holocaust Memorial Day i år. Dette vil være første gang, at en officiel delegation fra Europa Romani Union (ERU), som repræsenterer medlemmer af sigøjner / roma-samfund i EU, vil deltage i mindedag for holocaust i mindehøjtideligheder i Israel.
Roman Kwiatkowski, formand for Polens sigøjnere Association, et medlem gruppe af ERU, sagde, at det var mest hensigtsmæssigt, at gruppen deltager i officielle Holocaust-mindedag begivenheder. Kwiatkowski sagde, at jøder og sigøjnere romaer havde delt samme skæbne i Nazi-Europa, da nazisterne forsøgte at udrydde begge samfund. Nazisterne formåede at ødelægge halvdelen af Europas Gypsy/roma-befolkninger. Mindst 500.000 mennesker og op til som 1,5 millioner af nogle skøn at myrdede romaer. Mere end 90% af de tjekkiske sigøjner blev myrdet.

Delegationen vil bestå af repræsentanter for sigøjner / roma-samfund fra Polen, Tjekkiet , Tyskland, Holland og Slovakiet.
Ved lanceringen af et nyt mindesmærke for sigøjner/roma-samfundet, der fandt sted i Auschwitz, fortalte Kwiatkowski sine oplevelser som barn af Holocaust-overlevende. “Jeg kom her med min mor,” fortsatte Kwiatkowski, “og jeg kan stadig huske to ting: den smuldrende monument og min mor hulkede ukontrollabelt. Jeg forstod meget lidt dengang, og jeg kunne ikke forstå symbolikken på dette sted og omfanget af den tragedie og lidelse forbundet med det. Men jeg følte ubevidst, hvor vigtigt det var. En følelse af mission blev født i mig dengang. Fra begyndelsen af min aktivitet som en voksen mand og en aktivist for Romani samfundet, har mit mål været at fylde dette sted med mening og betydning”.

kilde INN

Written by semit

13. april 2012 hos 15:13

Lagt i Israel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: