Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

JCC Krakow – Det nye jødiske center i Krakow

leave a comment »

Det nye center, doneret af Prins Charles, byder på undervisning i hebraisk og jiddish, workshops, yoga, dans, bridge, kunst og meget mere på regelmæssig basis. Det ugentlige program kan læses her men gælder også udover den 22 jødiske festival i Krakow med op til 20000 deltagere. Både JCC og festivalen blev for nyligt omtalt i Krakowpost.

Selv skriver de om JCC:

I juni 2002 besøgte prins Charles af Wales Krakow. Kazimierz – det gamle jødiske kvarter i Krakow – havde gjort et stærkt indtryk på ham. Under et møde med repræsentanter for det jødiske trossamfund i Krakow, hørte han, at samfundet manglede et sted, hvor medlemmerne kunne mødes uden for synagogen. Prinsen lovede at hjælpe.

“Jeg troede ikke, at han ville tage det bogstaveligt”, mindes Tadeusz Jakubowicz, lederen af det jødiske trossamfund i Krakow. Et par uger senere, ankom repræsentanter for World Jewish Relief til Krakow. De blev sponsoreret af Prince for at drøfte projektet økonomisk. American Jewish Joint Distribution Commitee deltog også i initiativet.

De formaliteter, der er forbundet med at erhverve en byggetilladelse, tog temmelig lang tid, og den 14. november 2006 fandt indvielsen endelig sted ved tempelsynagogen. Deltagere i ceremonien var Nigel Layton, lederen af World Jewish Relief og Jossi Erez, leder af det amerikanske Joint Distribution Commitee. Der ud over var der Piotr Kadlcik, leder af det jødiske Religious Fællesskab i Polen og Tadeusz Jakubowicz, leder af det jødiske trossamfund i Krakow. Overrabbineren af Galicia, Rabbi Edgar Gluck og overrabbiner i Krakow Boaz Pash deltog ligeledes i arrangementet.

Byggeriet blev afsluttet i 2008. Resultatet var en firkantet struktur med et areal på omkring 800 kvadratmeter beliggende på Miodowa Street 24, lige ved siden af Tempel synagogen. Den 29 april 2008, kom den store åbning af det nyopførte Jewish Community Centre. Deltagere i ceremonien var Prins Charles og hans kone, Camilla Dutchess af Cornwall. Prinsen hjalp i den ceremonielle anbringelse af Mezuzah’en i de vigtigste døre i bygningen.

Der var flere talere, som fx fra overrabbineren i Polen:

Michael Schudrich: “Det jødiske samfund i Polen har lidt meget gennem århundrederne. Hvad der engang havde været et af de største jødiske samfund i verden, er i dag et af de mindste. Men takket være det kongelige par, har Krakow nu en ægte chance for at vende tilbage til sin fordums glans. Krakow, som engang var et travlt centrum for jødisk liv”.

Nigel Layton, leder af World Jewish Relief: “Den entusiasme, de unge har her, er vidunderligt. De ønsker at lære, de ønsker at rabbinere kommer på besøg. Dette er fremtiden for det jødiske samfund. Krakow, med sin utrolige jødiske arv, er et meget aktivt jødiske samfund, der atter dukker op på kortet over jødiske samfund i Europa”.

Tadeusz Jakubowicz, leder af det jødiske trossamfund i Krakow: “Vi har ventet på denne dag i mange år. Jeg ønsker at takke initiativtagerne og prinsen selv, for han har været en person, som holdt ord, som han havde givet flere år tilbage.

Fra dette tidspunkt, har det jødiske Community Centre i Krakow forvandlet sig til et pulserende og levende sted, et uddannelses- og kulturelt centrum, og et centralt mødested for lokalsamfundet. JCC er også gearet til aktiviteter mod bestemte grupper i det jødiske samfund i Krakow. Centret er et sted, der tillader forskellige grupper og deres repræsentanter til at møde mennesker i alle aldre, herunder børn og deres familier. Indbyggere i Krakow og turister for eksempel kan samles under sabbatmiddagen afholdt fredag aften. Alle har mulighed for at tage del i aktiviteter af vores religiøse og pædagogiske projekter.

En lidt uformel (sikkert privat) video, hvis man vil se centret

link til JCC krakow

Written by semit

2. juli 2012 hos 18:44

Lagt i Israel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: