Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Bon Dylan udgiver sit 35 album og har 50 års jubilæum

leave a comment »

Bob Dylan anno 2012

Det seneste album fra rocklegenden udgives idag i Danmark og hedder “Tempest”, og det falder sammen med hans 50-års jubilæum siden hans debutalbum.

Bob Dylan (født Robert Allen Zimmerman 24 maj 1941) er bredt anerkendt som en af ​​Amerikas største og mest populære sangskrivere. Selv om en stor del af hans vigtigste arbejde er baseret i 1960’erne, fortsætter Dylan med udgivelser. Han er bedst kendt for sin status som et musikalsk ikon i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse med hans mest populære sange “Blowin ‘In The Wind” og “The Times They Are A-Changin.”

Dylan blev født og tilbragte sin tidlige barndom i Duluth, Minnesota , født af Abe og Beatty Zimmerman. Efter Abe blev ramt af polio, flyttede familien til Hibbing, tæt på Bob’s sjette fødselsdag. Abe’s forældre, Zigman og Anna Zimmerman, var jødiske immigranter fra Odessa i Ukraine.  I 1950’erne havde Hibbing et jødisk samfund på omkring 300 mennesker, og hans forældre tog aktivt del i miljøet.  Hans far var præsident for B’nai Brith , og hans mor var formand for den lokale Hadassah kapitel.

Dylan gik i religiøs skole i samfundets eneste synaoge, Agudas Achim. Han deltog i en zionistisk lejr i Winsconsin, Herzl Camp, hvor han spillede guitar, klaver og mundharmonika med sine kolleger og campister. Som 13-årig, havde han Bar Mitzvah i Hibbing med en gæsteliste på omkring 400, hvilket ifølge Moment magasinet var en af de største nogensinde i byens historie.

Meget af hans ungdom blev brugt til at lytte til radio, hvor han opdagede blues, country musik, og rock and roll. Han var stærkt påvirket af Little Richard og Carl Perkins og begyndte at optræde i high school’sens garage med rock bandet ‘The Shadow Blasters and The Golden Chords’. I 1959 gik han på college på University i Minnesota og begyndte at anvende alias Bob Dylan (eller Dillon). Han har aldrig helt forklaret, hvorfor han tog denne pseudonym, selvom der er mange rygter om dens oprindelse. Han gik ud af skolen efter et år, og fandt sin vej til Greenwich Village, New York City. Han skrev hurtigt en pladekontrakt med Columbia Records. Hans første album for Columbia var Bob Dylan fra 1962. Det var på hans første par albums, at  han udviklede sin egen genre af protestsange, hvor han observerede og kritiserede, hvad han opfattede som uretfærdigheder i det amerikanske samfund.

I 1963 udgav han The Freewheelin ‘Bob Dylan’ , som omfattede hymnen “Blowin ‘In The Wind”. Folkemusiktrioen Peter, Paul & Mary fra 1960erne tog sangen til sig og gjorde det til et internationalt hit. Ved udgangen af 1960’erne, blev Dylan allerede betragtet som en musikalskl profet for sin samfundslyrik. Mange af hans sange havde også tilbagevendende jødiske temaer. Titlensangen fra Highway 61 Revisited(1965) hentyder til Isaac i Toraen:

“Oh G-d said to Abraham”: ‘Kill me a son’/ Abe says, ‘Man, you must be puttin’ me on’/ G-d say ‘No.’ Abe say, ‘What?’/ G-d say, ‘You can do what you want Abe, but/ The next time you see me comin’ you better run’/ ‘Well,’ Abe says, ‘Where do you want this killin’ done?’/ G-d says, ‘Out on Highway 61.’

I sin sang “”Not Dark Yet” fra albumett Time Out of Mind , synger han,

“I was born here and I’ll die here against my will. Against your will you were born, against your will you will die. 

Dette er en omskrevet passage fra Mishnah

På trods af sine jødiske rødder og henvisninger til Toraen og biblen siger Dylan i 1966 i et interview til Playboy, at han aldrig virkelig følte sig jødisk. “Jeg har ikke rigtig betragtet mig selv som jødisk eller ikke-jødisk … Jeg er ikke en forkæmper for trosbekendelser. Jeg tror på dem alle, og ingen af dem (” The Uautoriseret Spirtual biografi, “af Nadine Epstein og Rebecca Frankel, Moment august 2005). Dylan’s kontrovers var, da han konverterede til kristendommen og blev evangelisk i slutningen af 1970’erne. I 1983 omkring udgivelsen af hans album Infidels, begyndte Dylan at distancere sig fra kristendommen og kirken. Han rejste til Israel, hvor hans søn Jesse blev Bar Mitzvah og blev fotograferet på Kotel iført tefillin og bede. Hans sang “Neighborhood Bully” fra Infidels er en hyldest til Israel og dets politik. Israel er aldrig navngivet direkte i sangen, men Dylan illustrerer, hvordan Israel er den lille i mellemøsten. og omringet af fjender og hvordan Israel konstant mærker sine fjender som bøller og det hander om at kæmpe for at overleve.

Bob Dylan er altid på farten på sin “Never Ending Tour,” og giver måske 100 forestillinger om året. Hans nuværende religiøse etiket er altid et spørgsmål, men om han er jødisk eller kristen er ubesvaret, men Bob Dylan er stadig den mest indflydelsesrige sangskriver af populær musik.

Written by semit

10. september 2012 hos 09:06

Lagt i Israel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: