Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Det jødiske liv i Krakow får fodfæste.

leave a comment »

I 22 år har Krakow budt på deres jewish festival. Den samler efterhånden over 20000 mennesker, varer 9 dage og byder på hundrevis af aktiviteter som musik, sprog, sang, guidede ture, kæmpe sabbathmiddag, foredrag, undervisning, gæstetalerer fra nær og fjern. Et af de større skud på stammen et det nyere JCC – Jewish Community Center of Krakow. JCC blev faktisk doneret af Prins Charles.

I juni 2002 besøgte prins Charles af Wales Krakow. Kazimierz – det gamle jødiske kvarter i Krakow – havde gjort et stærkt indtryk på ham. Under et møde med repræsentanter for det jødiske trossamfund i Krakow, hørte han, at samfundet manglede et sted, hvor medlemmerne kunne mødes uden for synagogen. Prinsen lovede at hjælpe.

“Jeg troede ikke, at han ville tage det bogstaveligt”, mindes Tadeusz Jakubowicz, lederen af det jødiske trossamfund i Krakow. Et par uger senere, ankom repræsentanter for World Jewish Relief til Krakow. De blev sponsoreret af Prince for at drøfte projektet økonomisk. American Jewish Joint Distribution Commitee deltog også i initiativet.

De formaliteter, der er forbundet med at erhverve en byggetilladelse, tog temmelig lang tid, og den 14. november 2006 fandt indvielsen endelig sted ved tempelsynagogen. Deltagere i ceremonien var Nigel Layton, lederen af World Jewish Relief og Jossi Erez, leder af det amerikanske Joint Distribution Commitee. Der ud over var der Piotr Kadlcik, leder af det jødiske Religious Fællesskab i Polen og Tadeusz Jakubowicz, leder af det jødiske trossamfund i Krakow. Overrabbineren af Galicia, Rabbi Edgar Gluck og overrabbiner i Krakow Boaz Pash deltog ligeledes i arrangementet.

Byggeriet blev afsluttet i 2008. Resultatet var en firkantet struktur med et areal på omkring 800 kvadratmeter beliggende på Miodowa Street 24, lige ved siden af Tempel synagogen. Den 29 april 2008, kom den store åbning af det nyopførte Jewish Community Centre. Deltagere i ceremonien var Prins Charles og hans kone, Camilla Dutchess af Cornwall. Prinsen hjalp i den ceremonielle anbringelse af Mezuzah’en i de vigtigste døre i bygningen.

Nu er der også tilknyttet en blog med udgangspunkt i JCC, der hurtigt er blevet blandt de vigtigste jødiske centre i Polen. Den nye blog kaldet Jewsofkrakow beskæftiger sig grundlæggende om fremtiden og ikke fortiden for Krakows jøder og derved skiller den sig markant ud. Artiklerne er ofte dagligdags og skuer fremad.

Krakow var en af de få byer, der blev skånet fra tysk ild under anden verdenskrig og derfor er det gamle Krakow bevaret og i særdeleshed den gamle jødiske bydel Kazimierz med deres 7 synagoger og andre levn. Der boede 62000 jøder i Krakow før Holocaust, tæt på en fjerdedel af byens indbyggere. Idag vender interessen tilbge, hvilket både Kulturfestivalen og JCC og en blog vidner om. Kig på den nye blog, der skrives af en medarbejder fra JCC og følg med i renæssancen af det jødiske liv i Krakow.

Kazimierz engang
Kazimierz idag

jewsofkrakow omhandler krakows jøder

Written by semit

7. oktober 2012 hos 15:38

Lagt i Israel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: