Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Yaron Brook om Israel og araberne, også palæstinenserne

leave a comment »


Yaron Brook er leder af Ayn Rand Instituttet i USA, men hvem er så Ayn Rand? I disse år omtales hun mere og mere og sidste uge var selveste Yarin Brook i Danmark og holde et indlæg for hundreder at tilhørere. Hendes filosofi er politisk tættest knyttet til LA – Liberal Alliance.

Hun blev født i St. Petersborg i Rusland som den ældste af tre døtre af en jødisk, men hovedsageligt agnostisk, familie. Hendes forældre var Sinovij Sakharovitj Rosenbaum og Anna Borisovna Rosenbaum, og hendes to yngre søstre var Natasja (1907) og Eleanora “Nora” (1910). Hun var tolv under den russiske revolution i 1917, og hendes familieliv blev forstyrret af opkomsten af Bolsjevik-partiet. Hendes faders apotek blev konfiskeret af sovjetterne, og familien flygtede til Krim for at komme sig økonomisk og her færdiggjorde hun grundskolen. Hendes personlige oplevelser af det kommunistiske regime var med til at forme hendes politiske livsbane. Ayn Rand emigrerede til USA i 1925, resten af familien, på nær Eleanora, døde alle under 2. verdenskrig. Eleanora døde i 1999.

Fra en tidlig alder fattede Ayn Rand en interesse for litteratur og film, og op igennem sin barndom læste hun mange af de klassiske romantiske forfattere, Sir Walter ScottAlexandre DumasVictor Hugo – senere beskrev hun Victor Hugo som sin favoritforfatter. På St. Petersborgs Universitetlæste hun filosofi og historie, og var her mest optaget af Edmond RostandFriedrich Schiller og Fjodor Dostojevskij, såvel som filosofferne Nietzsche (Således talte Zarathustra) og især Aristoteles (Organon (Logik)) som hun anså som verdenshistoriens mest afgørende filosof. I 1924 optoges hun på fakultetet for dramaturgi for at studere til filmmanuskriptforfatter. Men i 1925 blev hun tildelt et visum til USA for at besøge familie, og efter et kort ophold hos noget familie i Chicago besluttede hun sig for aldrig at vende tilbage til Sovjet – hvis kommunistiske regime hun afskyede. I stedet tog hun til Los Angeles/Hollywood for at forsøge sig som filmmanuskriptforfatter og ændrede i den forbindelse sit navn til “Ayn Rand”. “Ayn” er en tilpasning af det finske navn “Aino”, og “Rand” kommer sandsynligvis af at hendes oprindelige navn Alisa Sinovjevna Rosenbaum.

Hollywood startede Ayn Rand med at tage forskelligt forefaldende arbejde, det var her, hun som statist i en indspilning af Cecil B. DeMilles King of Kings, opsøgte sin kommende mand, skuespilleren Frank O’Connor. De to blev gift i 1929, og i 1931 blev Ayn Rand amerikansk statsborger.

Hendes første professionelle succes som forfatter kom i 1932 med salget af filmanuskriptet Red Pawn til filmselskabet Universal Studios. I 1934 skrev hun stykket The Night of January 16th som hun havde stor succes med, og i 1936 udgav hun romanerne Vi der lever (originaltitel: We the Living, på dansk 1945) og i 1938 Anthem. Grundet især Vi der lever’s anti-kommunistiske tema (selvbiografisk beskrivelse af det kommunistiske regimes brutalitet) og det politiske klima i 1930’ernes, hvor amerikanske intellektuelle ofte var pro-kommunistiske og forblændede af Sovjet, var bøgerne svære at få udgivet og blev begge dårligt modtaget med meget negativ omtale til følge. Anthem kunne ikke engang udgives i USA, men måtte udgives af et engelsk forlag. Ayn Rand beskriver selv Vi der lever som hendes mest selvbiografiske roman, men hverken Vi der lever ellerAnthem, skrevet før hun fandt hendes egen stil, kan betegnes som værende repræsentative for hendes forfatterskab. Vi der lever blev senere, uden Ayn Rands tilladelse, filmatiseret i Italien som Noi vivi og Addio, Kira, men blev dog hurtigt censureret, efter det blev åbenbart for fascisterne, at de var lige så antifascistiske som de var antikommunistiske. Filmene blev genredigeret, nu med Ayn Rands tilladelse, og genudgivet i 1986.

I 1935 startede Ayn Rand på Kun den stærke er fri (Originaltitel: The Fountainhead), som i modsætning til Vi der lever’s politiske tema tog udgangspunkt i etiske dilemmaer; frihed, uafhængighed og personlig integritet. Bogens hovedperson, Howard Roark, er første instans af Ayn Rands gennemgående arketype af den ideelle mand, der gennem personlig integritet og stræben formår at sætte sine ideer igennem. Kun den stærke er fri skulle tage hende syv år at færdiggøre, og som med hendes tidligere bøger vise sig ualmindeligt svær at få udgivet. Tolv forlag afviste Kun den stærke er fri, før den i 1943 blev taget op af Bobbs-Merrill. Men trods disse besværligheder samt dårlig modtagelse af kritikere og tidens intellektuelle begyndte salget langsomt at tage fart, hovedsagligt gennem mund-til-mund-anbefalinger, og endte med at blive en verdensomspændende bestseller og give Ayn Rand blivende finansiel uafhængighed. Kun den stærke er fri blev filmatiseret i 1949 med Gary Cooper og Patricia Neal i hovedrollerne, et stykke Ayn Rand selv skrev filmmanuskriptet til.

Ayn Rands anden, største og mest ambitiøse bog, Og verden skælvede (Atlas Shrugged), påbegyndt i 1946, blev udgivet af forlaget Random House i 1957 og blev omgående en øjeblikkelig international bestseller. Og verden skælvede anses som hendes mest gennemførte og komplette udførelse i fiktion af filosofien objektivisme og i appendikset til Og verden skælvede findes denne korte opremsning af hendes filosofi:

”Min filosofi, i sin essens, er konceptet af mennesket som heroisk skabning, med egen lykke som moralsk formål med livet, med produktiv skabelse som dets mest noble aktivitet, og fornuft som det eneste absolutte.”

Bogens tema er menneskets rolle i samfundet. Og Ayn Rand opstiller den kapitalistiske iværksætter og industrialist som et af de mest ærværdige medlemmer af samfundet og modsatte sig med alt hvad hun havde den populære dæmonisering af samme. I Og verden skælvede forestiller hun sig således en verden, hvor statens stigende regulering, nationalisering og beskatning af erhvervslivet, får de amerikanske industrialister til at gå i strejke og trække sig tilbage fra samfundet, hvorefter den amerikanske økonomi langsomt men sikkert begynder at kollapse, godt hjulpet på vej af statens forsøg på at adressere problemet ved at endnu flere restriktioner på en allerede restriktiv økonomi. På trods af bogens centrale politiske omdrejningspunkt, tager bogen også så forskellige emner op som sex, musik, medicin og menneskelige kunnen.

Og verden skælvede skulle vise sig at være Ayn Rands sidste skønlitterære værk. Under arbejdet flyttede hun og hendes mand til New York, hvor Ayn Rand kom i forbindelse med en række personer der var blevet interesseret i hendes filosofiske tanker og sammen skabte de objektivisme-bevægelsen til at udbrede hendes filosofi. Denne gruppe mennesker omfattede bl.a. Nathaniel Branden, hans kone BarbaraLeonard Peikoff og Alan Greenspan – senere USAs centralbankdirektør.

1960’erne og 1970’erne skrev og foredrog Ayn Rand om sin filosofi. Hendes essays i denne periode blev for størstedelen udgivet i tidsskriftet The Objectivist Newsletter (1962–1965), og senere det større The Objectivist, (1966–1971), og til slut The Ayn Rand Letter (1971-1976)

Written by semit

28. januar 2013 hos 22:06

Lagt i Israel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: