Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Hvor er Israels grænser ?

with one comment

Det er i folks bevidshed en næsten fastslået kendsgerning, at Israels grænser er dem, der fandtes umiddelbart før Seksdageskrigen i 1967. Heraf følger så opfattelsen af, at Israel ved sin militære kontrol af Vestbredden, holder jord besat, som reeelt tilhører de palæstinensiske arabere.

Men den reelle situation er, at der i moderne tid i det område ikke har eksisteret nogen fast grænsedragning – med undtagelse af grænsen mellem Ægypten og Israel, som blev fastsat i forbindelse med fredsslutningen. Resten af grænserne er løse, midlertidige og tilfældige de-facto grænsetilstande, opstået i timerne og minutterne omkring påtvungne eller frivillige våbenhviler, og ingen af disse grænser behøver at være dem, det ender med.
Det oprindelige britiske mandatområde Palæstina var et enormt område, bestående af det nuværende Israel, Gaza, Vestbredden og Jordan – sidstnævnte blev allerede i 1920erne skilt ud som et selvstændigt kongerige. FN besluttede så i 1947 at dele resten af mandatområdet Palæstina i en selvstændig jødisk stat og en selvstændig arabisk stat. Jøderne sagde ja, mens det blev et nej fra araberne. En krig endte i 1949 med en våbenhvile, men bestemt ikke med den grænsedragning, som FN havde angivet.
18 år senere, ved Seksdageskrigen i ’67, tog Israel kontrol over Vestbredden med Jerusalem, med Gaza samt med Golanhøjderne oppe nordpå. Ingen efterfølgende fredsslutning – og igen ingen grænsedragning. Og hvor gik så grænserne nu? Først i 1978 kom der som nævnt i forhold til Ægypten en fredsslutning og dermed en ægte grænsedragning.
Dette bør ligeledes være udgangspunktet i forbindelse med de forhandlinger, der forhåbentlig snart kommer i gang: At der ingen korrekte grænsedragninger findes. Det geografiske omfang af Israel og det geografiske omfang af en eventuel ny palæstinensisk stat bliver således det, de to parter samt de øvrige arabiske lande i fredsprocessen ender med at forhandle sig frem til.
Det vil alene forkludre fredsprocessen, såfremt man bliver ved med at hævde, at grænserne i området allerede er fastlagt, for 1967-grænserne er stort set ubrugelige i forhold til en ægte fred. Det samme gælder for resten 1947-grænserne, 1949-grænserne, 1973-grænserne, 1978-grænserne – og hvad der ellers har været de tilfældige resultater af det sidste halve århundrede i Mellemøsten. Er der derimod en reel vilje til forståelse mellem parterne, skal grænserne på kortet nok blive tegnet i gensidig respekt. De rigtige grænser…! (ye) KOPI fra ISRAELINFO

Written by semit

9. marts 2013 hos 21:04

Lagt i Israel

En kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Meget vigtigt at få dette kommunikeret ud. Palæstinenserne har med deres manglende vilje til at forhandle mistet mange muligheder og i medierne er det blevet fordrejet til, at Israel har frataget dem mulighederne for at få deres egen stat.

    Sarah Cohn

    12. marts 2013 at 10:25


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: