Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Aljazeera om diskrimination af palæstinensere i de arabiske lande

with 3 comments

Hvis man tror Aljazeera handler om forskelsbehandling af arabere i Israel eller vestbredden/gaza kan man godt tro om. De omtaler forskelsbehandling af palæstinensere i de arabiske lande. Modsat Israel har alle i Israel samme rettigheder, men nogen vil sige – ikke på vestbredden! Rigtigt. De områder, der er palæstinensiske ifølge OSLO-aftalen, der har indbyggerne ikke ret til israelske jobs, universiteter eller stemmeret, men de bor heller ikke i Israel og har derfor palæstinensiske rettigheder, som israelerne til gengæld ikke har i de palæstinensiske områder. Forskelsbehandling? Ja, men det er også 2 forskellige juridiske enheder, ligesom Damark og Sverige. Danskerne har ikke samme rettigheder i Sverige som en dansker og omvendt. Er det apartheid? Nej for det er 2 forskellige lande/juridiske enheder. Derfor har en stor del af palæstinenserne på vestbredden ikke samme rettigheder som israelere. Men Israel bliver skældt ud over, at de ikke giver alle lige rettigheder. Det hedder også dæmonisering af Israel.

Uddrag af aljazeera:

Diskrimination i diasporaen

Mange palæstinensere, der lever i de arabiske lande, står socialt og fagligt dårligt. Siden oprettelsen af staten Israel, er antallet af palæstinensere, der lever i arabiske lande vokset til fem millioner. De er ofte nægtet statsborgerskab, og har få juridiske eller økonomiske rettigheder i deres værtslande. Mange peger på en fejl i integration som den egentlige årsag til en sådan forskelsbehandling. Arabiske værtsregeringer hævder dette gøres for at opretholde presset for “ret til tilbagevenden.”

I denne episode af The Stream, taler vi med Laila ElHaddad (@ gazamom), en blogger og journalist og Mahmoud El Ali, en professor i sociologi ved libanesiske Universitet.

Siden oprettelsen af staten Israel, er antallet af palæstinensiske flygtninge vokset til 4,6 mio, det store flertal i de arabiske lande. Selvom mange blev født uden for Palæstina, eller har boet andre steder for størstedelen af deres liv, har palæstinensiske flygtninge stadig har få juridiske rettigheder og begrænsede økonomiske muligheder.

Aljazeera har en meget omfattende artikel om de tragiske forhold for palæstinensere – uden for Israel. De palæstinensere, der ikke flygtede under Israels uafhængighedskrig, nyder idag samme rettigheder som alle andre i Israel, også deres børn.

REUTER om manglende rettigheder for palæstinensere i Libanon

En video sætter fokus på, hvorfor der overhovedet er palæstinensiske flygtninge

Written by semit

6. februar 2014 hos 18:25

3 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. “De områder, der er palæstinensiske ifølge OSLO-aftalen, der har indbyggerne ikke ret til israelske jobs, universiteter eller stemmeret, men de bor heller ikke i Israel og har derfor palæstinensiske rettigheder, som israelerne til gengæld ikke har i de palæstinensiske områder. Forskelsbehandling? Ja, men det er også 2 forskellige juridiske enheder, ligesom Damark og Sverige. Danskerne har ikke samme rettigheder i Sverige som en dansker og omvendt.”

  Men jeg har ret til at tage et job og uddannelse i Sverige …. så der er en forskel. Hvad er begrundelsen for at palænstinensere ikke kan taget “israelske” jobs ? ( hvad er “israelske jobs”)

  Martin T

  20. april 2012 at 09:31

 2. Der findes sikkert arabere fra vestbredden, der dagligt tager til Israel. Jeg tror ikke det pr automatik er lov. Israelere kan vel sagtens heller ikke arbejde på vestbredden(den palæstinensiske del) eller gaza eller Libanon eller Syrien på grund af teknisk krig. Grundbudskabet er, at palæstina-autonomi har opnået en type selvstændighed, således at israelere ikke pr automatik mere kan bygge bolig, eller få arbejde. Til gengæld er det modsatte også tilfældet. Vestbredden har deres egne valg (palæstina-autonomi) som Israelere ikke deltager i og ligeledes at Israel har valg, palæstina-autonomi-indbyggere ikke kan deltage i fordi det er 2 juridiske enheder.

  Danmark/Sverige har sikkert omfattende samarbejdsaftaler, men det har israel/palæstina ikke, ej heller israel/libanon, israel/syrien, syrien/Tyrkiet osv. Dernede er diverse fjendskab langt større end her, så dernede er der ikke automatiske rettigheder over landegrænser som her i EU.

  Jeg tror, at mit svar vil være at danmark/sverige har samme EU-rettigheder, mens de arabiske lande/israel ikke har nået de samme slags samarbejder.

  Israelske jobs betyder job i Israel.

  Men er man araber med israelsk statsborgerskab (20%) ham man dog samme rettigheder som alle andre. Og deres gøres ingen forskel mht til religion, tro, etniske oprindelse, hudfarve og seksualitet, hvilket er i skarp kontrast til selv PA (Palestine authority), der har dødsstraf for salg af jord til jøder og Iran, der hænger bøsser og Libanon, der holder palæstinensere i flygtningelejre og Syrien, der myrder deres egne og og Bahrein/saudiarabien hvor kvinder er andenrangsborgere.

  Men der er lavet en oversigt over forskelsbehandling … http://www.standwithus.com/ONLINE_BOOKLETS/?BID=5

  Ikke desto mindre er det israelerne/zionisterne der løber med den største opmærksomhed når de laver fejl.

  semit

  20. april 2012 at 10:17

 3. Hej Semit, tak for svaret.
  Jeg er helt enig i din sidste kommentar.

  Martin T

  25. april 2012 at 13:15


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: