Semitten's Blog

Om semitiske forhold i og udenfor Israel

Det danske forsvar køber våben fra Israel fra producenten ELBIT – måske

leave a comment »

Dobbeltmoral om våben fra Israel
Der har været megen debat de sidste dage omkring Forsvarets mulige køb af artilleri fra den israelske virksomhed Elbit Systems, og sikke dog en masse forkerte informationer, der hvirvler rundt i medierne. Selvfølgelig er der flere af de sædvanlige Israel-fjendtlige politikere og NGO’er, der er fremme med deres forargelse og frygt for, om disse våben kunne være blevet afprøvet i Gaza. Debatten har blandt andet handlet om, hvorvidt Forsvaret overhovedet ville kunne tillade sig at købe artilleriet, der ifølge Radio24Syv er Forsvarets favorit i det igangværende udbud med deres ATMOS artillerisystem.
Gennem de forskellige udsendelser fredag morgen fik man som lytter indtrykket af, at den israelske hær benytter artilleri fremstillet af Elbit til at beskyde Vestbredden og Gaza. Den information er ikke korrekt, selvom det i debatten blev antydet af den Israel-fjendtlige student Leila Stockmarr, og flere gange gentaget af Radio24Syv værterne og af flere politikere. Ja, modstanden har været massiv – også på Ritzau og dagbladet Information, som alle henholder sig til, at våbnet har været “afprøvet i Gaza”.
Det er ikke sandt. For det forholder sig således, at den israelske hær slet ikke har anskaffet ATMOS artillerisystemet. Israelerne benytter derimod en moderne variant af M109 artillerisystemet, som er fremstillet af det britisk-amerikanske BAE Systems.
Det danske forsvar har i øvrigt indkøbt udstyr for et trecifret millionbeløb i Israel gennem de sidste 10 år. Så selve det faktum, at der købes våben i Israel, er ej heller nogen nyhed.
Elbit Systems har bl.a. indenfor det sidste par år, til Forsvarets store tilfredshed, leveret:
– morterer i til hæren, som er blevet benyttet i Afghanistan, samt
– avancerede hjelme til de danske F-16 piloter,
– bærbare computere og
– elektro-optiske kikkerter.
Elbit har i øvrigt også betydelige leverancer til forsvaret i Sverige og Finland. (ye)

Written by semit

27. marts 2015 hos 20:42

Lagt i Israel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: